Relativeren niet verboden! Guus Kuijer en de bijbel.

Bijbelverhalen, iedereen kent er wel een paar. En we weten ook wat ermee bedoeld wordt, toch? In het begin schiep God de aarde, de hemel met alles erop en eraan. Twee mensen erbij – Adam en Eva – en hup, daar begint het verhaal van God en de mensen. Het begon zo mooi met een paradijs enzo, maar ja, die slang en die appel… Daarna begon de ellende. En wij zitten er maar mooi mee opgescheept.
Hoe ruimdenkend ik mezelf ook vind, ook ik zit best vastgebakken aan gebruikelijke interpretaties, merkte ik. Dat de schepping een behoorlijke klus was, daar had ik bijvoorbeeld nooit op die manier naar gekeken.

God keek rond. Het was hem een miljoen jaar geleden al opgevallen dat het licht en donker lelijk door elkaar geklutst waren. Alles was gehuld in een soort nevel. Ik heb het te grijs gemaakt, dacht God. Op deze manier bederf ik mijn ogen. Wat zal ik daaraan doen?

Alles begint, voor alles een eerste keer. Als Adam niet langer alleen wil zijn, onderhandelt hij met God over een metgezel. En God waarschuwt hem: ‘Ik wil wel een vrouw voor je maken, maar ik verzeker je dat ze een rib uit je lijf zal zijn.’ ‘Geeft niet, ik heb ribben zat.’ ‘Er is nog iets: Wanneer er nog een mens bijkomt, zal er verschil van mening ontstaan. Dan zeg jij bijvoorbeeld: Dit is een leeuw, en dan zegt zij: nee, dit is een geit. Snap je? Je krijgt voortdurend tegenspraak’.
Maar Adam laat zich niet afschrikken. En Eva blijkt een koppig wezen te zijn, dat – ja, inderdaad – voortdurend tegenspreekt.

En als Noach begint aan zijn project van de ark – de reusachtige boot in het midden van de woestijn – blijkt dat een toeristische attractie eersteklas te zijn. Duizenden mini-arkjes worden er verkocht aan iedereen die uit de wijde omgeving langskomt om het fenomeen te bekijken. De bed and breakfasts schieten als paddestoelen uit de grond.
Guus Kuijer neemt me aan de hand en laat me eens van een andere kant naar de bekende verhalen kijken. Oermenselijke gevoelens en wensen komen en gaan, jaloezie, kinderwens, huwelijksproblemen, hoogmoed, leugens, bedrog, moed – maar alle motieven net anders gepresenteerd dan hoe we ze gewend zijn. Verfrissend en lichtvoetig, met een glimlach om mijn mondhoeken gekruld, maar ook voel ik me wakker geschud want waarom zijn de verhalen en hun interpretatie zo versteend geraakt!?
Ik ga snel verder in deel twee!

Anniek Lenselink over ‘De bijbel voor ongelovigen – Het begin/Genesis’ van Guus Kuijer

Search
Please visit Appearance->Widgets to add your widgets here