2019, krakend vers ligt het voor me. Wat ga ik ermee doen? Het zou best eens mijn jaar kunnen worden. Of toch niet? Wat wil ik eigenlijk voor elkaar krijgen de komende twaalf maanden? Het zou fijn zijn als er niemand van mijn dierbaren getroffen wordt door een ernstige ziekte of dood gaat. Maar dat heb ik niet in de hand. Gezonder gaan leven? Een stap in mijn carrière zetten of juist huisje-boompje-beestje voor elkaar krijgen. Alles uit mijn relatie halen – minder aan mezelf denken en meer aan de ander. Of juist andersom: wat meer aan mezelf denken en wat minder pleasen en instemmen met wat de ander wil. Wat is beter? Met welk resultaat zal ik over twaalf maanden tevredener zijn?

Eerst het ene uitproberen en dan het andere … nee, dat gaat ‘m niet worden. Als je een doel wilt bereiken, moet je eerst je doel helder hebben. Ik moet weten waar ik in geloof, wat mijn sterke punten zijn en ook wat mijn dierbaren waarderen. Dat is best een opgave, zo’n bewustwording, want wat wil ik nou eigenlijk écht? Het is best comfortabel om de ene dag in de andere over te laten gaan – en wat is daar eigenlijk mis mee? Maar als ik dingen anders wil in mijn leven, dan heb ik wat meer te doen. Na de inventarisatie, moet ik mijn richting bepalen met behulp van concrete actiedoelen, en dat bedoelt Ben Tiggelaar: heel concreet, bijvoorbeeld: ik ren elke week twee keer een rondje van zeven kilometer (p.64). En dan wordt het pittig, want dan moet je echt aan de bak: het gaan doen! Nieuw gedrag stimuleren en oud gedrag doorbreken. Gelukkig kan ik mezelf helpen: aan anderen vertellen wat mijn plan is, en vragen om me af en toe eens een complimentje te geven. Me voorbereiden op terugvallen en strategieën bedenken om daarmee om te gaan.
Wat me het meest aan het denken zet, is dat je voordat je tot actie overgaat, éérst moet bedenken wat je wilt en waarom, of dat past bij je overtuigingen, of het past bij wat je kunt en hoeveel invloed je welke mensen uit je omgeving wilt geven op jouw leven en keuzes daarin. (Hoofdstuk 3,4,5) En dat wilskracht alléén eigenlijk nooit genoeg is (p72), zelfs niet als je daar heel veel van hebt!

De vragen die Ben Tiggelaar me aan mezelf laat stellen boeien me, ze prikkelen en halen me uit mijn comfortzone. De antwoorden heb ik nog niet allemaal helder, maar er is een beweging in gang gezet. Wie weet wat ervan gaat komen?

Anniek Lenselink nav ‘Dit wordt jouw jaar!; 12 krachtige lessen in persoonlijke verandering’ van dr. Ben Tiggelaar

Search
Please visit Appearance->Widgets to add your widgets here