34 graden Celsius. Zomaar, opeens, bizar! En dat terwijl de scriptie geschreven moet worden en je tentamen gehaald. Een OV-staking zorgde eerder voor ongemak, maar 34 graden legt écht alles lam.

Studeren in de koelte van ge-airconditionde studieplekken, of thuis met je voeten in een teiltje water, natte handdoek in je nek …
Want er moet gestudeerd worden …
Maar de terrasjes lonken, stráks, vanmiddag mag het even, even alles loslaten. Maar éérst studeren …
Terwijl je het zoveelste flesje water wegklokt, dwalen je gedachten af. Naar lange avonden op het strand, romantisch buiten op het balkon slapen, een ijskoud drankje op het terras. Hoe fijn zou dat zijn! Vanavond BBQ-en? Of een stokbroodje, een salade? Gewoon wat rondhangen …
Nee! Eerst naar de wc, dan nog wat pagina’s doornemen, een alinea typen of een hoorcollege online bekijken. Wat eerst? Eigenlijk nergens zin in.
Wat zijn eigenlijk de dingen die er echt toe doen?
Wat het eerst komt, het eerst maalt? Tentamen, scriptie. Die komen er het eerst aan. Daarná mag je aan jezelf toekomen. Dat moet je eerst verdienen. Aan de arbeid dus!
Maar je hersens doen niet mee. Denken gaat traag, focussen lukt moeilijk. Briljante ingevingen blijven uit …
Insta kijken, Dumpert, appen ‘wat is het warm hè? Drankje doen? Nee, moet studeren.’
Maar ondertussen schiet studeren niet op. Ontevredenheid alom.
34 graden Celsius, het is hel.
Klap je laptop dicht, neem een verkoelende douche, ga de stad in, spreek af in het park, op het strand of pik een terrasje. Vandaag mag het! Nee, vandaag móet het! Want doelloos mensen kijken, slap ouwehoeren, rondhangen, jezelf niet vooruit hoeven branden, adem halen, de dag voorbij laten glijden zonder vanalles van jezelf te eisen is goed voor je. Even ‘zomaar’ de teugels laten vieren, even alles laten liggen, even niks hoeven, je doet er jezelf – en je creativiteit – een plezier mee.
Op dat terras, in het park of aan het strand met je voeten in de zee geef je jezelf even vrij. Vrij van álles. En in die vrijheid popt er misschien wel een briljant idee op. Voor hoe je verder wilt. Met je scriptie, met je tentamen, of verder vooruit: met je studie, met je toekomst, met jezélf.
Klap je laptop dicht, schuif je stoel naar achter en kijk om je heen.
Morgen is er weer een dag.
Maar vandaag is van jou!

Anniek Lenselink, in de tuin, met 34 graden
Continue reading


Search
Please visit Appearance->Widgets to add your widgets here